Zeeland

Komen studerende jongeren nog terug naar Zeeland?

Leovegas

Het komt vaak voor. Jongeren hebben de middelbare school afgerond en gaan vervolgens studeren. Zeeland kent geen universiteit of hogescholen, maar alleen beroepsonderwijsinstellingen. De jongeren die aan een hogeschool of universiteit willen gaan studeren, zijn vanwege de reistijd vaak genoodzaakt om op kamers te gaan wonen in de stad waar ze zullen gaan studeren. En wat dan?

Er zijn jongeren die nog een tijdje heen en weer blijven reizen. Met name de verbindingen met Rotterdam zijn nog redelijk ok, evenals met Breda. Na enkele maanden dagelijks met de bus naar Rotterdam te zijn gegaan, geven deze jongeren het ook vaak op. Waarom eigenlijk?

Het is de stad die lonkt. Ze houden van hun woonplek en geboorteplek. Dit blijft vaak hun thuis. Toch kunnen ze niet wachten om deze plek te verlaten en het interessante van de stad te gaan opzoeken. Het dorp waar ze heel hun leven (of een gedeelte ervan) hebben gewoond, biedt namelijk te weinig voor jongeren. Ze vertrekken.

In de grote stad gaan ze studeren. Dat betekent dat ze hier sowieso zo’n 3 tot 4 jaar zullen gaan wonen. Deze tijd blijkt vaak genoeg voor de jongeren om niet meer terug te willen gaan naar het dorp waar ze vandaan komen. Wat is er zo veranderd?

 

Het dorp is achterhaald

De belangrijkste reden is de functie die een dorp en het platteland nog heeft. Vroeger speelde heel het leven van de inwoners af in het dorp. Men werd er geboren, ging er naar school, trouwde er, kreeg er een gezin en ging er dood. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Men gaat vaak niet eens naar school in het dorp waar men woont en het grootste deel van het (sociale) leven vindt op het internet plaats. Eigenlijk weerspiegelt dit het feit dat een dorp niet meer werkt. De Nederlanders zijn in deze tijd niet meer op zoek naar de kwaliteiten van een dorp, maar willen juist de spanning, aantrekkelijkheid en de keuze van de stad.

Het punt is dat de jongeren zich dit vaak nog niet meteen realiseren. Wanneer ze echter gaan studeren, beseffen ze dat ze eigenlijk op zoek waren naar de stad als woonomgeving. Ondanks dat ze de rust, familie en vrienden van het dorp kunnen missen, missen ze niet het dorpse leven. De stad heeft hen in zijn greep gekregen. Totdat deze mensen een gezin krijgen, zullen ze de stad waarschijnlijk niet verlaten.

 

De toekomst van het dorp

Leovegas Als deze trend zich voortzet, wat is dan over enkele decennia nog de functie van het dorp? Veel kinderen van de dorpelingen die het dorp hebben verlaten, worden niet in het dorp geboren. Zij hebben dus niet dezelfde binding met het dorp. Hierdoor bloedt het dorp binnen enkele generaties min of meer dood.

Daar komt bij dat er weinig werk is in het dorp en beperkte woonruimte. De jongeren in het dorp weten heel goed wat het leven te bieden heeft, dankzij internet. Hierdoor weten ze ook wat ze in het dorp missen. Ze kunnen dit niet oplossen. Het dorp verandert niet in de stad. Daardoor groeit de onvrede met het dorp. Is het dorp ten dode opgeschreven?